(Български) “Алгоритъм на греха”

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Алгоритъм на греха

Римл. 7:7-25

П-р Гр. Стоевски

ХЦ „Св. Троица“

Въведение

  • Ако проповядвам за това как да станем по-богати и винаги да бъдем здрави – ще има голям интерес, но няма да бъде библейско вярно, а по-скоро популярна ерес…
  • Ако проповядвам за последните времена и теории на конспирациите с корона-вируса, ще бъде по-скоро популизъм и в сферата на научната фантастика..
  • Днес, обаче, бих искал да проповядвам за онази зараза, онзи „вирус“, който върлува от създаването на света, който е по-опасен от всички други – вирусът и заразата на греха !

 

Библията е като огледало – човек може да види себе си!

„Защото не зная какво правя, понеже не това, което искам, а онова, което мразя – него върша…“ Всеки може да се „разпознае“, да се „огледа“ в този текст и да види себе си в определени моменти от живота…

 

Важен въпрос за размисъл в началото – за кого говори ап. Павел? Кой е „аз-ът“ в текста? Кой е „главния герой“?

 

Преглед на книгата:

Посланието към Римляните:

“Това е сърцето на Благовестието. Със сигурност това е най-важната книга в Новия завет!“ Мартин Лутер, 1522г.

 

Бърз преговор на общата информация

Автор – Апостол Павел (1:1).

Място на написване – Коринт, поздравите накрая (Римл.16:21,23 – градският ковчежник Ераст)

Дата на написване – 57-58 сл.Христа. По време на Третото си мисионерско путуване (Деянн. 20:1-3), точно преди да пристигне в Ерусалим с даренията за нуждаещите се светии (15:25-26; Деян. 20:16; 24:17).

 

Тема:  Римляни 1:16-17

Въведение (1:1-17)

  1. Оправдание чрез вяра  (1:18-11:36)
  1. ПРЕОБРАЗЕНИЯТ ЖИВОТ (12:1-15:13)

 

Прочит на текста: Римл. 7:7-25

 

  1. ЗАКОНЪТ – разкрива, изобличава и осъжда греха (7:7-12)

7:7 – „не бих познал греха, освен чрез закона“ – за какъв „Закон“ става въпрос тук?

Мойсеевия Закон – обобщен в 10-те Заповеди, но и Божият закон, записан в сърцата ни чрез съвестта (Римл. 2:15)

 

Преди човек да познае Бога и да повярва, прави много неща, които не ги смята за грях, а за нещо нормално – за много хора да лъжеш е нещо нормално (от  дребни до големи лъжи), да се заглеждаш по чужди жени, да гледаш еротика и порнография – също, да скриваш данъци, да крадеш (да сложиш стари части вместо нови на клиента), да обиждаш и да псуваш, да правиш секс извън брака, да се напиваш, да се дрогираш и т.н. (това не се отнася за всички, които са в залата и които ни гледат в Интернет 😊)

 

След като човек познае Бога и разбере Божия закон – чрез Библията и Святия Дух – човек разбира, че много неща, които прави, или начинът, по който живее всъщност не са правилни…

 

Това е един от най-важните критерии, че човек наистина е познавал и видял Бога – промяна в ценностната система, промяна в начина на живот.

 

  1. ГРЕХЪТ носи измама и смърт (7:8-13)

 

7:8,9 – „грехът оживя“ – заповедта разкрива греха и го активира

7:10,11 – „грехът ме измами“ – грехът се възползва от заповедта и ме измамва, с цел да ме умъртви.

 

Препратка към Адам и Ева в Едемската градина (Битие 3:1-7) – „Наистина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината“ – 1) поставя под съмнение Божия  авторитет и Божието слово 2) Отхвърля Божието слово и Божия авторитет („никак няма да умрете) 3) Мотивира гордост и себичност („ще бъдете като Бога“)

 

Резултатът е срам, провал и смърт.

Всъщност, грехът, всяко грешно действие има в себе си огромна измама – предлага нещо, което не може да изпълни, което е илюзия.

 

7:12-13 – „грехът ми причинява смърт“ – Римл. 6:23

 

Пример с дрогата – попадаш в „друг свят“, на фантазиите, на изострените сетива, на халюцинациите, „влизаш“ в петък, и  „излизаш“ в понеделник – целият уикенд ти се губи  – след това – срам, вина, болка, болка, болка – смърт на мозъчни клетки, смърт на взаимоотношения, смърт, дори физическа – „дяволът има много лица и едно от тях е хероинът“ (Валя Каролева, в ролята на майка си, Весела Тотева в „Доза Щастие“)

 

Пример с порнографията – предлага ти реализация на сексуални фантазии, да ти подобри сексуалния живот – всъщност, става точно обратното – не само не подобрява сексуалния живот, но предизвиква  еректилна дисфункция, деградира отношението към сексуалния партньор, предразполага към перверзии и насилие, в много случаи довежда и до убийства, проституция, секс-робство и трафикинг  и т.н.

Сайтът www.fightthenewdrug.org   разкрива истинското „лице“ на порнографията…

 

  1. ПЛЪТТА е бойното поле на закона и греха (7:14-23)

 

7:14 – законът е духовен, нематериален, защото отразява Божиите духовни принципи.

 

Аз съм от плът, плътски, „продаден“, в робство на греха

Гръцкия глагол „piprasko – продавам, особено продавам в робство.

 

7:15 – алгоритъм на греха – плътта контролира волята – правиш това, което знаеш, че не е правилно, което не искаш – но все пак го правиш!

 

Текстът от Римл. 7:14-22 е изключително важен за реалността на нашия християнски живот.

Различните богословски школи в историята на църквата дават различно обяснение. Нямаме време и възможност да направим такова изследване, затова ще предложа моето разбиране, а оставям на всеки мислещ вярващ човек сам да достигне до своите си възгледи.

Все пак, ето някои мнения по въпроса:

Св. Йоан Златоуст: „Бог е поставил доброто и злото в нашата власт, дал ни е пълна свобода на избора.“

Ориген: „Разумът има способност да разпознава доброто и злото.“

Тома Аквински: „Свободната воля е способност за избор, съчетаваща разум и желание, но клоняща повече към желанието.“

 

Блажени Августин: Това е способността на разума и волята да избират доброто с помощта на благодатта и да избират злото, когато благодатта липсва. При своето сътворение човекът е получил в голяма степен свободна воля, но я е изгубил чрез греха.

Първоначално Блажени Августин е смятал, че тексът в Римл. 7 гл. се отнася за естествения човек, т.е. за човека, който не познава Бога, но после отхвърля подобен възглед като неверен и непоследователен.

Пример от „Изповеди“ на Блажени Августин – когато е на 16 години една нощ с банда младежи обрулили една круша и обрали плодовете. После е хвърлил крушите на свинете. Откраднал е не защото е бил гладен, а да се порадва на тръпката да краде като знае, че прави нещо лошо!

 

Жан Калвин за Римл. 7:15,17 – „Ап. Павел говори за борбата у християнина (засегната накратко в Посланието към Галатяните), която вярващите постоянно изпитват заради конфликта между плътта и Духа.“  Жан Калвин цитира Битие 8:21 и Йоан 8:34 и заявява, че ние всички сме грешници по природа и следователно сме поробени под греха.

 

Според Джон Стот в Римл. 7 гл става въпрос за новореден човек, който обича Закона, но който не познава Святия Дух – но възможно ли е това – човек да бъде новороден без да има Святия Дух ?!?!?

 

Интересно наблюдение: в 7 глава законът е споменат (със синонимите)  31 пъти, а в 8 глава Святия Дух е споменат 21 пъти! Т.е. 7-ма глава набляга на Закона, а 8-ма глава разкрива ролята на Святия Дух

 

7:20,21 – в мен, в плътта ми живее грехът – той е причината за злото, което мисля и върша

 

7:22 – „вътрешното ми естество“ – букв. от гръцки: „вътрешния човек“ – наслаждава се в Божия закон – новото  „аз“, моето истинско „аз“, което е по Божия образ

 

„Нашето вътрешно естество изпитва  едно хедонистично, свято удоволствие да бъде свързано с Бога и Неговите пътища“. (п-р Дуайт Едуардс, внук на Джонатан Едуардс, предизвикал Голямото съживление през 18 век в Америка).

 

Според учението на Библията за човека, библейската антропология –  разкрито и в Стария и Новия завет, имаме два вида хора – естествения, или плътския човек  и духовния човек ((Йоан 3:5,6, 1 Кор. 2:13-15, Ефесяни 4:17-24). С други думи, вярващият е ново създание, облечено в плътски костюм! (като коженото облекло на мотористите – отдолу нормален човек!)

 

  • Животът на първия е под контрола на греха, неговите страсти, похоти, желания, себичност.
  • Животът на втория е под контрола на Бога чрез силата на Святия Дух (повече по темата – в 8 гл., например: 8:13,14)

 

7:23 – описва една постоянна война – това ли е нормалният християнски живот? – и Да и НЕ!

 

Не – защото Бог не е предвидил да живеем пораженчески живот – 2 Кор. 2:14

 

Да – защото това е една реална, ежедневна битка с греха. Колкото по-духовен и зрял става един вярващ човек, толкова по-лесно и по-често се научава да печели тази ежедневна битка! (Гал. 5:15-23)

 

7:24 – първата стъпка към духовната победа и пълноценния християнски живот е човек да осъзнае своята немощ в тялото и нужда от помощ. (2 Кор. 12:9) – историята на Уочман Ний за давещия се човек и опитният спасител, който изчакал малко

 

7:25 – Има избавление в Христос – но повече по тази тема – другата неделя!

 

Алгоритъм на греха“ – другата неделя ще видим – „Алгоритъм на Духа“ (или как да живеем свободен, победоносен християнски живот!)